Wat is EMDR-therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een snelle en effectieve manier om nare ervaringen (trauma’s) te verwerken. Dat kan een eenmalige ervaring zijn, zoals een auto-ongeluk, brand, overval, ziekte of mishandeling. Denk ook aan het verlies van een dierbare, of het kwijtraken van uw baan. Maar het kan ook om een aaneenschakeling van gebeurtenissen gaan, zoals bijvoorbeeld (seksueel) misbruik.

EMDR

Blijft u last houden van een gebeurtenis of reeks aan gebeurtenissen? Waarschijnlijk loopt u vast in de verwerking ervan. En dit zorgt ervoor dat u zich anders voelt en gedraagt. U denkt anders en reageert anders op uw omgeving. Soms heeft u zelf al goed in de gaten dat dit wordt veroorzaakt door een trauma. Maar het kan ook zijn dat u zich dat (nog) helemaal niet realiseert. Woont u in (de buurt van) Nijmegen? Dan is mijn EMDR-therapie een mogelijkheid.

Wanneer EMDR?

Na het meemaken van een schokkende gebeurtenis of reeks aan gebeurtenissen, krijgt u klachten.
Denkt u eens na of deze klachten een relatie hebben met de gebeurtenissen. In dat geval is EMDR zeker aan te raden. Bij klachten kunt u denken aan:

  • nare herinneringen aan de gebeurtenis
  • herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
  • slaapproblemen
  • schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
  • angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
  • vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
  • sneller geïrriteerd/kort lontje
  • somberheid
  • onverklaarbare lichamelijke klachten
  • stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid

Hoe werkt EMDR?

In de basis betekent EMDR dat u door middel van een bewegend object of geluid een gebeurtenis opnieuw beleeft en verwerkt. Tijdens de EMDR-sessie vraag ik u terug te denken aan de nare gebeurtenis. Compleet met beelden, gevoelens en gedachten. Daarna doet u dat nog een keer, maar dit keer bied ik u een afleidende stimulans aan. Dit kan mijn hand zijn die voor uw gezicht heen en weer beweegt. Maar geluiden uit een koptelefoon werkt ook. U volgt de beweging of het geluid. Deze procedure herhaalt zich een aantal keer. Na elke serie krijgt u even rust en vraag ik wat er in uw hoofd omgaat. Soms is dit een stroom gedachten en beelden. Soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Bij elke ronde verliest de herinnering haar kracht en emotionele lading. En het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken.

Afspraak maken voor EMDR?

Bent u benieuwd of EMDR u verder kan helpen? Of heeft u er vragen over? Neem gerust contact op. Uiteraard is het mogelijk om eerst een oriënterend kennismakingsgesprek te plannen.